wtorek, 28 sierpnia 2018

GOTOWANE (W FOLII) ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Ostatnio wjechał u mnie na stół filet z kurczaka, w trochę innej odmianie, a mianowicie w formie gotowanych roladek. Lekkie, zdrowe, niskokaloryczne (jesli pominiemy ser pleśniowy) danie bardzo nam smakowało. 
Mięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste. 
Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊



Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 150 g sera pleśniowego Valbone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • koperek
Na sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • koperek
Sos: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Mieszamy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu śmietanę 18%, zagotowujemy i sos gotowy. Dodajemy zieleninę (koperek lub natkę).


Wykonanie: 


Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś oczyszczamy, każdą dzielimy na pół, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja zawsze robię to przez folię spożywczą). Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką. Na każdej układamy podsmażone pieczarki, a na nich pasek sera pleśniowego. Posypujemy koperkiem i zwijamy ściśle formując roladkę. Każdą roladkę zawijamy w folię spożywczą, której końce zawiązujemy nitką lub spinamy klipsami załączonymi do woreczków do pieczenie mięsa, dość mocno, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda.






 Wkładamy na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. Po Ugotowaniu rozwijamy folię, a roladki wkładamy do naszego sosu.