piątek, 17 sierpnia 2018

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA MASCARPONE I ŚMIETANIE

Prosty, szybki, łatwy i ... naprawdę smaczny sernik na zimno. Właściwie nie wiem czy nazwa "sernik" nie jest tu zbyt wygórowana, bo z serka i śmietany uzyskamy bardziej delikatnego śmietanowca niż sernik, ale ... przyjmijmy, że jest to sernik 😉 Przepis oczywiście możemy dowolnie modyfikować zamieniając truskawki np. na brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz latem, kiedy 
nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania "odpalając" piekarnik, a 
i ochota na wszelakie  wypieki z piekarnika  jest mniejsza.😊



Opcjonalnie na spód: (ja robiłam bez spodu)
  • 300 g dowolnych ciasteczek czekoladowych
  • 5 łyżek roztopionego masła
Wykonanie:

Ciasteczka zmielić w malakserze na drobny piasek lub pokruszyć drobno. Do pokruszonych ciastek dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć masę ciasteczkową i  delikatnie ją przycisnąć. Schłodzić w lodówce około 1h.


Masa serowo-śmietanowa:


  • 500 g schłodzonej śmietanki 30 % lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 czubate łyżki żelatyny
Wykonanie:


Śmietankę schłodzić. Ubić na sztywno. Serek mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połączyć z ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić  w  1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić, a następnie  wlać do masy  i dokładnie wymieszać. Ja najpierw dodaję kilka łyżek masy do żelatyny, mieszam, i dopiero wtedy wlewam ją do sernikowej masy. Do mojej masy śmietanowo-serowej dorzuciłam także kilka łyżek suszonej truskawki - jeśli nie mamy - pomijamy lub dodajemy np. kilka drobno pokrojonych truskawek.
Masę wykładamy na wczesniej przygotowany spód, bądź bezpośrednio na blaszkę. Wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.

Warstwa truskawkowa:
  • 300-350g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie: 

Truskawki wkładamy do blendera (mrożone wcześniej rozmrażamy). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany mus przecedzamy przez sitko pozbywając się w ten sposób ew.pestek.
Galaretki rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody czyli 2 galaretki rozpuszczamy w 250 ml. wody. odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ściągać wlewamy ją do zblendowanych truskawek. Mieszamy i wylewamy na sernik. Chłodzimy w lodówce do całkowitego ściągnięcia się musu.