wtorek, 7 sierpnia 2018

ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM

Moje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌
Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. 
Polecam! 



Składniki:
  • 600 g  mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
Na sos boloński:

  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, przepuszczony przez praskę czosnek, jajka i odciśniętą (wcześniej namoczoną) bułkę. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Wyciągamy na talerz.

Sos boloński:

Cebule kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na olej od smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę, oregano. Całość podlewamy 200 ml wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. 
Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem.