środa, 11 lipca 2018

NALEŚNIKI BUDYNIOWE. NAJLEPSZE. DZIŚ Z JAGODAMI.

Naleśniki budyniowe 💗 Aromatyczne, pachnące wanilią i ... latem. Są delikatne i przepyszne. Do przygotowania ich można użyć dowolnego budyniu: śmietankowego, waniliowego ale i też np. czekoladowego czy truskawkowego. Jeśli takie naleśniki mają być posiłkiem dla dzieci proponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam do nich sos jagodowy (jagody + odrobina cukru podduszone w rondelku). Fajnie smakują także np. z cienkimi plasterkami jabłek.
Pycha! 




Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody (najlepiej mineralna gazowana)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 60g każdy 
  • 3 łyżki cukru
  • 150-160 g mąki pszennej
  • + odrobina oleju do smażenia


Wykonanie:


Jaja miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy olej, proszek budyniowy, mleko i wodę oraz przesiana mąkę. Mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję, co jest prawidłowe. Odstawiamy je na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Zjadamy ciepłe z ulubionymi dodatkami.






I wersja "na różowo" z budyniem truskawkowym.