środa, 20 czerwca 2018

PROSTE DROŻDŻOWE ROGALIKI (BEZ WYRASTANIA) Z NADZIENIEM TOFFI

O tych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie i bardzo puszyste. Ja robiłam je malutkie (mam przyrząd do wycinania małych trójkątów), ale możecie (aby było szybciej) wykrawać je większe, albo nadawać im inny kształt.





Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/5 szkl. oleju (ok 50ml)
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie - u mnie masa krówkowa o smaku orzechowym

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy do niego cukier, jaja, drożdże, cukier waniliowy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli oraz olej. Wyrabiamy całość na gładką masę. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki. Przekładamy na stolnicę. Wykrawamy trójkąty. Na środek każdego nakładamy nadzienie. Formujemy rogale. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem (będą wtedy po upieczeniu bardziej rumiane), ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 minut (do zrumienienia). Po wystudzenia dekorujemy dowolnie.