sobota, 26 maja 2018

KRUCHE BABECZKI Z MALINOWĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI



Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk)


  • 200 g masła (82% tłuszczu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru  pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:



Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut.


Na wypełnienie:

  • 1 galaretka o smaku malinowym
  • 300 ml śmietany 30% lub 36% schłodzonej 
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki.

Dodatkowo do przybrania:
maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji 😊