niedziela, 20 maja 2018

KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM

Pyszne małe klopsiki podane z sosem chrzanowym to pomysł na prosty, smaczny i naprawdę szybki obiad.  Musimy dysponować jedynie kilkoma sztukami dobrej, białej, surowej kiełbasy. Jeśli nie jesteście amatorami sosu chrzanowego przyrządźcie klopsiki w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Będzie równie smacznie 😉





Składniki:
  • 4-5 szt białej surowej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 całe jajko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzan (do smaku)
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu) 

Wykonanie:

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie klopsiki wyjmujemy, a do bulionu dodajemy chrzan i doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Sos zagotowujemy i zaciągamy 1-2 łyżkami mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec doprawiamy sos śmietaną.