sobota, 19 maja 2018

KLASYCZNA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Pyszna! Chrupiąca, soczysta, lekko słodka ... zawsze robię ją z pierwszej młodej kapusty. Chociaż jak ta pierwsza kapusta pojawia się w sklepach, zawsze mam trudny wybór 😊 co z niej wyczarować. Czy gołąbki, czy zasmażaną z koperkiem, a może zupę? No i robię ... wszystko po kolei, bo młoda kapusta jest u mnie królową w kuchni do późnego lata ❤



Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • sporo koperku
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 dymki
  • olej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Lekko solimy i delikatnie ugniatamy. Dodajemy starte na oczkach rzodkiewki , startą drobno marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dymkę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem (a jeszcze lepiej miodem). Mieszamy i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie przeszły.