środa, 16 maja 2018

BARSZCZ CZERWONY Z WARZYWAMI I PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM

Gęsta, sycąca i przepyszna zupa ❤
Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw. 
Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌




Składniki:
  • bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach)
  • 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • sok z cytryny lub ocet
  • szczypta cukru
  • śmietana 18%
  • koperek

Wykonanie:

Do ugotowanego wcześniej buliony dodajemy starte na tarce na oczkach (lub pokrojone w dowolne kształty nożem) warzywa. Gotujemy całość około 20 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ewentualnie cukrem (czasem pomijam jeśli buraki są słodkie) zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy. 
Podajemy z makaronem, ugotowanym osobno.