wtorek, 15 maja 2018

KLOPSY Z KASZANKI

Kaszanka to wg mnie wciąż niedoceniony przez większość przysmak. Zazwyczaj jemy jej najwięcej w sezonie grillowym, a potem znowu zapominamy o niej na długie miesiące ... a szkoda, bo jest to produkt tani, a z kupiona u dobrego rzeźnika kaszanki możemy wyczarować naprawdę fajne potrawy. 
Dziś u mnie po raz pierwszy kaszanka w innej odsłonie - pod postacią kotletów (klopsów). 
Wyszło tak smacznie, że mąż zażyczył sobie już w niedalekiej przyszłości powtórki 👌




Składniki:

  • kilka kaszanek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1-2 całe jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta


Wykonanie:

Kaszankę wyjąć z osłonki, pokroić na plasterki włożyć do miski. Następnie dodać  jajka, drobno posiekaną cebulę (można ją przesmażyć na złoty kolor) i namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę. Masę doprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.