czwartek, 10 maja 2018

CIASTECZKA KOPERTY Z POWIDŁAMI (NA PIWIE)

Bardzo kruche, i bardzo smaczne. 
Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. Z podanej porcji wychodzi ich sporo, ale uwierzcie mi niesamowicie szybko znikają z talerza 😉



Składniki :

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 250 g zimnego masła
  • powidła 


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone kawałki masła (lub starte na tarce) i całość  siekamy nożem dolewając piwo.  Wyrobione ciasto owijamy  folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na małe  kwadraty. Na środek każdego nakładamy powidła, i składamy 2 przeciwne rogi do środka lekko je dociskając. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 170 st. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.