wtorek, 1 maja 2018

KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ

Pyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej kaszy, którą jest kuskus perłowy (uwielbiam, niestety ten gatunek jest u nas ciężko osiągalny).Oczywiście taką wersję możemy dowolnie wzbogacić np. o pieczarki, suszone pomidory czy jakieś ulubione warzywa. Też będzie smacznie 😉



Składniki:

  • 150 g kuskusu perłowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej lub masło klarowane
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka

Wykonanie:

Kaszę gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Pierś kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, solą, przyprawą do kurczaka. Na gorącym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy czosnek oraz przyprawione kostki kurczaka. Smażymy do miękkości. Do usmażonego kurczaka przekładamy ugotowaną kaszę, doprawiamy do smaku, podsmażamy całość chwilę. Na koniec posypujemy sporą ilością posiekanej natki.