niedziela, 29 kwietnia 2018

CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM (EXPRESOWE)

Ich zrobienie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Są proste, szybkie do zrobienia, tanie i baaardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, twaróg i tłuszcz. Zasada ich przyrządzenia jest prosta: potrzebujemy wszystkich składników taką samą ilość. Przeważnie biorę po 250 g składników, no chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych.
Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia. 





Składniki:
  • 250 g masła (u mnie "Kasia")
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • ew. 1 cukier waniliowy

Dodatkowo: cukier do posypania

Wykonanie:


Masło siekamy z mąką, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 12-15 minut (do uzyskania lekko złotego koloru.