środa, 25 kwietnia 2018

ESKALOPKI ZE SCHABU W SOSIE PIECZARKOWYM

Duszona wieprzowina w pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosie to kolejna propozycja na prosty, ale smaczny i pożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej. 



Składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana ukwaszona 18%
  • 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
  • masło klarowane


Wykonanie:


Mięso kroimy na 1 cm plastry delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem ziołowym i smażymy na klarowanym maśle z obu stron do delikatnego zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelnie przekładamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry schabu. Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy wszystko do miękkości mięsa. Na koniec nasz sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy koperkiem.