piątek, 20 kwietnia 2018

KALAFIOROWA Z GRZANKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE

Tym razem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce 😍
Rewelacyjne zestawienie smaków .... 
Polecam gorąco!




Składniki:
  • 1 mały kalafior  
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  •  słodka śmietana  18%
  • 4 szt udka z kurczaka 
  • sól  
  • koperek
+ grzanka chleba z jajkiem w koszulce

  • Wykonanie:
  • Do garnka z wodą wrzucamy umyte udka i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane, i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. 
  • Jajko w koszulce:
  • Małe kokilki wykładamy folią spożywczą. Smarujemy ją olejem i do każdej wbijamy 1 jajko. Delikatnie solimy i pieprzymy. Folię zakręcamy dokładnie i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 3 minuty (czas gotowania zależy od wielkości jajek). Po ugotowaniu delikatnie ściągamy folię.