wtorek, 6 lutego 2018

WIENIEC Z KRUSZONKĄ Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Ostatnio mam "fazę" na mąkę kukurydzianą 👍😊  Po  etapie prób (nie zawsze udanych) wypieku z mąki kokosowej, która mimo walorów zdrowotnych nie przepadła mi do gustu, był czas na mąkę migdałową - niestety drogą, więc poszaleć z nią za bardzo nie było mi dane, a teraz nadszedł czas na ... kukurydzianą ❤  Ma ona w mojej kuchni zdecydowanie swoje 5 minut. Po pysznych kukurydzianych, kruchych ciasteczkach przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się je bardzo szybko i prosto, 
dlatego gorąco polecam przepis.




Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 380 g jogurtu greckiego
  • 180 g cukru
  • 1  cukier waniliowy 16 g.
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny


dodatkowo: dowolne owoce (u mnie jagody ze słoika) oraz kruszonka

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Dodajemy jogurt, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę ubijamy do połączenia się składników. Wylewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką (w wersji bezglutenowej - bez glutenu), układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut (do tzw. suchego patyczka).