poniedziałek, 29 stycznia 2018

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z KRUSZONKĄ





Składniki: (na ok. 12-15szt)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • u mnie dodatkowo: mus jabłkowy


Kruszonka - przepis tutaj

Wykonanie:



W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), a ponieważ zostało mi trochę musu jabłkowego od szarlotki, na każdą muffinkę nałożyłam po łyżeczce przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 25 minut.