poniedziałek, 8 stycznia 2018

KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU

Bardzo często korzystam z tego szybkiego i prostego przepisu. Tylko 3 składniki wystarczą, żeby wyczarować te małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich. 



Składniki:


  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 szkl. śmietany 18% (ja dałam jogurt grecki i rogale nic nie straciły na smaku)
  • 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) o wadze 200 g
  • 1 roztrzepane białko (do posmarowania rogali)
  • 1 cukier waniliowy (do posypania rogali) 16 g
  • trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali)
Wykonanie: 



Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem waniliowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi.