czwartek, 4 stycznia 2018

JARZYNOWA Z BURAKAMI ZABIELANA JOGURTEM

Ta zupa to mnóstwo warzyw, a co za tym idzie mnóstwo witamin. 
Jest zdrowa i pożywna. Super smakuje zwłaszcza, jeśli wpadamy do domu zziębnięci czy przemoczeni. Ugotowałam ją na indyczym skrzydle i zabieliłam jogurtem (lubię zabielane zupy), aby zmniejszyć kaloryczność, a ... nie tracić na smaku 😊
Lekko wędzonego posmaku dodaje zupie polska surowa kiełbasa, która po ugotowaniu zupy została pokrojone w plastry i trafiły na mężowski talerz 😉



Składniki:

  • dowolny bulion (u mnie drobiowy ugotowany na skrzydle indyka)
  • 2 polskie surowe kiełbaski
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie buraki
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ocet jabłkowy
  • jogurt grecki


Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy dowolnie: w kostkę lub w paski. Bulion zagotowujemy, wkładamy kiełbaski, ziele angielskie, liść laurowy oraz wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, które gotują się najkrócej. Solimy, pieprzymy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dorzucamy ziemniaki, przepuszczony przez praskę czosnek i roztarty majeranek. Gotujemy całość około 10-15 minut, doprawiamy do smaku (octem, ew. szczyptą cukru, jeśli gatunek buraków jest mało słodki) i zahartowanym wcześniej jogurtem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.