wtorek, 9 października 2018

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I NUTĄ POMARAŃCZY

Kolejna odsłona ulubionych chyba przez wszystkich muffinek. Ulubionych - pewnie ze względu na prostotę, szybkość wykonania, niezawodność i mozliwość kombinacji smakowych 😊
Bo z muffinkami można kombinować do woli i wzbogacać ich zmak czym tylko dusza zapragnie!  I zawsze będzie pysznie! 
Moje wilgotne, czekoladowe muffinki wzbogaciłam dziś otartą skórą pomarańczy i białą czekoladą 💗




Składniki: (na ok. 8-10 -12 szt, w zależności od wielkości naszych papilotek)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • kostki białej czekolady, tyle ile muffinek
  • skórka otarta z jednej sparzonej dużej pomarańczy



Wykonanie:



W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko.  Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, dodajemy startą skórkę pomarańczową i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 3/4  wysokości), i wciskamy kostkę czekolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st, na około 25 minut. 






1 komentarz: