W gotowaniu roso艂u filozofii raczej nie ma 馃槈 Ot wk艂adamy do garnka mi臋so
i warzywa, zalewamy zimn膮 wod膮, dodajemy przyprawy i patrzymy jak sobie pyrka na gazie jakie艣 2 godzinki. Jednak ros贸艂 z kaczki by艂 moim debiutem. Tzn. okaza艂o si臋 po rozmowie z Mam膮, 偶e w dzieci艅stwie jak najbardziej gotowa艂a takowy, ale wiadomo, jak si臋 jest dzieckiem nie wnika si臋 z czego ugotowana jest dana zupa. Tak wi臋c mo偶e nie by艂 to debiut je艣li chodzi o jedzenie, natomiast je艣li chodzi o gotowanie - ca艂kowity 馃槉馃憤
Jakie wra偶enia? Taki ros贸艂 jest zdecydowanie bardziej t艂usty ni偶 ten z kury. Ma tez chyba odrobin臋 ciemniejszy odcie艅 i bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Bardzo mi smakowa艂. Na pewno b臋d臋 gotowa膰 go cz臋艣ciej, je艣li tylko "nawinie" mi si臋 pod r臋k臋 jaka艣 pi臋kna kaczucha 馃槈
Sk艂adniki:
- kaczka
- kawa艂ek selera
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 艂odygi selera naciowego
- 1 cebula (opalona nad gazem)
- 2 z膮bki czosnku
- s贸l
- pieprz
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Kaczk臋 dok艂adnie umy膰. Moja by艂a bez podrob贸w, je艣li jednak w 艣rodku s膮 - usun膮膰 je. Kaczk臋 w艂o偶y膰 do garnka, zala膰 zimn膮 wod膮. Doda膰 oczyszczone warzywa, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, s贸l oraz obrane z膮bki czosnku i cebul臋. Postawi膰 na gaz i zagotowa膰. Po zagotowaniu odszumowa膰. Gotowa膰 pod przykryciem na malutkim ogniu oko艂o 2 godziny. Po ugotowaniu doprawi膰 ew. do smaku sol膮 i pieprzem. Podawa膰 z makaronem posypany posiekan膮 natk膮 pietruszki.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz