niedziela, 11 lutego 2018

NIEDZIELNY ROS脫艁 Z KACZKI

W gotowaniu roso艂u filozofii raczej nie ma 馃槈  Ot wk艂adamy do garnka mi臋so 
i warzywa, zalewamy zimn膮 wod膮, dodajemy przyprawy i patrzymy jak sobie pyrka na gazie jakie艣 2 godzinki. Jednak ros贸艂 z kaczki by艂 moim debiutem. Tzn. okaza艂o si臋 po rozmowie z Mam膮, 偶e w dzieci艅stwie jak najbardziej gotowa艂a takowy, ale wiadomo, jak si臋 jest dzieckiem nie wnika si臋 z czego ugotowana jest dana zupa. Tak wi臋c mo偶e nie by艂 to debiut je艣li chodzi o jedzenie, natomiast je艣li chodzi o gotowanie - ca艂kowity 馃槉馃憤
Jakie wra偶enia? Taki ros贸艂 jest zdecydowanie bardziej t艂usty ni偶 ten z kury. Ma tez chyba odrobin臋 ciemniejszy odcie艅 i bardziej wyrazisty, zdecydowany smak. Bardzo mi smakowa艂. Na pewno b臋d臋 gotowa膰 go cz臋艣ciej, je艣li tylko "nawinie" mi si臋 pod r臋k臋 jaka艣 pi臋kna kaczucha 馃槈




Sk艂adniki:

  • kaczka
  • kawa艂ek selera
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 1 cebula (opalona nad gazem)
  • 2 z膮bki czosnku
  • s贸l
  • pieprz
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie


Wykonanie:


Kaczk臋 dok艂adnie umy膰. Moja by艂a bez podrob贸w, je艣li jednak w 艣rodku s膮 - usun膮膰 je. Kaczk臋 w艂o偶y膰 do garnka, zala膰 zimn膮 wod膮. Doda膰 oczyszczone warzywa, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, s贸l oraz obrane z膮bki czosnku i cebul臋. Postawi膰 na gaz i zagotowa膰. Po zagotowaniu odszumowa膰. Gotowa膰 pod przykryciem na malutkim ogniu oko艂o 2 godziny. Po ugotowaniu doprawi膰 ew. do smaku sol膮 i pieprzem. Podawa膰 z makaronem posypany posiekan膮 natk膮 pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz