wtorek, 3 października 2017

LEKKIE PULPETY W SOSIE KURKOWYM

Pyszne, lekkie pulpety zrobione z fajnego, chudego mięsa ... do tego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚 
Dla mnie nie ma nic lepszego 😋 
Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"! 



Składniki:
  • 250 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, lub z indyka)
  • 250 g łopatki
  • 1 cebula
  • garść oczyszczonych kurek
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • śmietana 18%
  • masło klarowane
  • koperek
Wykonanie:


Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy do bulionu. Gotujemy całość około 10 minut, aby smaki się połączyły, a następnie sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wzbogacamy śmietaną 18%. 
Całość posypujemy koperkiem.