wtorek, 26 września 2017

FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM

W czasie, kiedy na żółtą fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli fasolkę z polaną bułką tartą, czy pyszną zupę z fasolki szparagowej, ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań. 
Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym. 
To syte danie, w pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak 
po 2-daniowym obiedzie 😉



Składniki:

  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • olej
  • 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym)


Wykonanie:

Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mielone mięso. Solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i mieszając podsmażamy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory (passatę, krojone z puszki, lub przecier) doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru) i dusimy całość kilka minut. Na koniec przekładamy do mięsa mielonego ugotowaną fasolką, mieszamy całość i posypujemy posiekanym koperkiem.