czwartek, 7 września 2017

NALEWKA Z PORZECZEK (CZERWONEJ I CZARNEJ)


Pysznie aromatyczna, o pięknym, głęboko rubinowym kolorze. 
Pachnie słońcem, latem i owocami. 
Nalewkę z porzeczek robiłam po raz pierwszy, i po pierwszej małej degustacji już wiem, że jest przepyszna! 😊 A co dopiero jak poleży kilka miesięcy?! 
Jak zwykle nastawiając nalewkę nie kierowałam się jakimiś konkretnymi proporcjami. Zawsze robię "na oko" próbując po zalaniu owoców alkoholem jej słodycz. Bo wiadomo, że procentów nalewka nabierze z czasem ... 😉





Składniki:
  • ok 1 kg porzeczek: czerwonej i czarnej
  • ok 500 ml wódki
  • ok 250 ml spirytusu
  • ok 500 g cukru

Wykonanie: 



Umyte i pozbawione ogonków porzeczki wsypujemy do dużego słoja, przesypujemy cukrem i lekko potrząsamy słojem, aby puściły sok. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni potrząsając nim co jakiś czas. Po tym czasie owoce zalewamy wódką i spirytusem w dowolnej konfiguracji ilościowej 😊. Alkohol powinien zawsze przykryć nasze owoce.
Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe, jasne miejsce. 
Po dwóch miesiącach nalewkę możemy przefiltrować (ja wykorzystuję w tym celu papierowych filtrów do kawy), opcjonalnie dodać cukier do smaku i rozlać do butelek.