środa, 16 sierpnia 2017

MUFFINKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE

Muffinki - ❤  proste i  szybkie. 
Lubiane przez dorosłych i dzieci.
Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne.
Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊



Składniki: (na 12 szt)
  • 280 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 250 ml mleka
  • 90 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy produkty suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim mokre -  jajka, mleko, płynne masło i ekstrakt z wanilii. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta. 
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy  około 25 minut.