niedziela, 6 sierpnia 2017

DIPY DO WARZYW LUB MIĘSA - 3 PROPOZYCJE

Dipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. 
I bardzo dobrze! 😊
 Bo przecież są pyszne i zdrowe. 
Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie wielkie michy chipsów, które często goszczą na stołach jako zakąska np. do piwa, czy są chrupane przy oglądaniu tv.
Oczywiście sosy można dowolnie modyfikować, dodając do nich ulubione przyprawy, czy wzbogacając je o ulubione dodatki. 
Możemy robić je tylko z jogurtem, albo dodać do niego trochę majonezu, czy roztartego twarożku. 
Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉




WARZYWA: (u mnie surowe)
  • seler naciowy
  • ogórek gruntowy
  • papryka żółta i czerwona
Umyć, pokroić dowolnie, ułożyć na półmisku.

DIP SEROWY:
  • 100 g dowolnego  sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
Ser pokruszyć, zblendować wraz z majonezem, śmietaną i przyprawami. Ze względu na słoność sera, tego sosu już nie solę.

DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY:
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany koperek
  • kilka listków mięty
  • pieprz ziołowy
  • sól
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku.

DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY:
  • 1 mięsisty pomidor
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  • posiekany koperek
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • sól
Pomidor obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i posiekać drobno. paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Dodać majonez, śmietanę, ketchup, posiekany koperek i przyprawy. Wymieszać.