sobota, 27 maja 2017

EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami. 
Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora. 
U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne  😊



Składniki na ciasto:

  • 1.5 szkl. mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Dodatkowo do posmarowania wierzchu:
1 rozkłócone jajko
+ np.sezam czy czarnuszka do posypania


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem czy czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut.

Składniki na farsz:

  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • przyprawa gyros
  • ostra papryka
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej


Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Smażymy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. Farsz studzimy, po czym dodajemy do niego starty ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.