sobota, 8 kwietnia 2017

WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA

Najczęściej, to co piekę lub gotuję, zależne jest od tego  co mam (albo raczej czego nadmiar mam) akurat w domu. Gdzieś to  jest zakorzenione i wyniesione z domu ... "żeby się nie zmarnowało" 😊 No i się nie marnuje. U mnie nic. Tym razem było to duże opakowanie serka homogenizowanego waniliowego. Tak na szybko, upiekłam z jego dodatkiem babkę.
Taką pysznie wilgotną babkę, z fajnym posmakiem serka, pachnącą skórką cytrynową i z duużą ilością rodzynek ❤ 
Polecam wszystkim babkowym łasuchom 😉




Składniki:


  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g margaryny o temp. pokojowej
  • 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych)


Wykonanie: 



Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce 

serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na końcu dorzucamy rodzynki (po odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką. 
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy.