środa, 5 kwietnia 2017

SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

Lekko słodki, delikatny ...  prosty do wykonania. Gwarantuję, że zachwyci każde podniebienie. Warstwa czekoladowego budyniu fajnie współgra z masą serową. Sernik ciekawie wygląda i pysznie smakuje, więc jeśli jeszcze nie robiliście jeszcze sernika wg tego starego przepisu (ja pierwszy raz jadłam go jakieś ... 20 lat temu 😉) biegnijcie szybko do kuchni! 



Składniki na ciasto: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1/2 szklanka cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
dodatkowo:
  • 3 budynie czekoladowe (na 0.5l każdy)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie: 


Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem w kilku miejscach, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.