piątek, 10 lutego 2017

PROSTE CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE ( NA JOGURCIE )

Pyszne. 
Mocno czekoladowe i mięciutkie za sprawą dodanego jogurtu. Przechowywane w metalowej puszce, nawet po tygodniu są tak samo kruche jak zaraz po upieczeniu. 
Proste do wykonania. 
W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. 
Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę. 




Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 ml jogurtu (ja miałam grecki, ale może być naturalny)
  • 100g roztopionego masła
  • 5 łyżek dobrego, ciemnego kakao
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego


Wykonanie: 


Masło roztopić. Lekko przestudzić. Dodać jogurt, cukier, kakao, a na końcu przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać. Ja zrobiłam to bez użycia miksera, tylko przy użyciu zwykłej rózgi. Na końcu zagniotłam ciasto rękoma. Jest trochę klejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.