Tak mnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊
Oj jakie wyszło pyszne!
Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.
Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉
- ok 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata
- pół szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- papryka słodka i ostra
- olej
- koperek
dodatkowo:
ugotowany makaron typu łazanki.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.
Nie mam nic przeciwko innemu makaronowi jak klasyczne spaghetti do sosu bolońskiego. Sama podaję moim dzieciom ze świderkami, bo z innym nie zjedzą :)
OdpowiedzUsuń