sobota, 3 czerwca 2017

ŁAZANKI PO BOLOŃSKU

Tak mnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊 
Oj jakie wyszło pyszne! 
Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.
 Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉


Składniki na sos:
  • ok 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata
  • pół szklanki bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka i ostra 
  • olej
  • koperek
dodatkowo:

ugotowany makaron typu łazanki.

Wykonanie: 

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około  20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. 


Makaron przekładamy do gorącego sosu, mieszamy, posypujemy posiekanym koperkiem. Jeśli lubimy - przed podaniem posypujemy startym parmezanem. 


1 komentarz:

  1. Nie mam nic przeciwko innemu makaronowi jak klasyczne spaghetti do sosu bolońskiego. Sama podaję moim dzieciom ze świderkami, bo z innym nie zjedzą :)

    OdpowiedzUsuń