sobota, 28 stycznia 2017

UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W RĘKAWIE

O wartościach odżywczych mięsa z indyka można by dłuugo się rozpisywać 😉 Ja napiszę w telegraficznym skrócie: zdrowe, niskokaloryczne, bogate w wiele odżywczych wartości, o niskiej zawartości cholesterolu.
Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka – powiedział w jednym z wywiadów angielski kucharz Jamie Oliver.
Myślę, że jego słowa są najlepszą rekomendacją do spożywania indyczego mięsa jak najczęściej 
Dziś zapraszam Was na udziec indyczy pieczony w rękawie. 
Przepis z niezawodnego "Co mi w duszy gra" (po małej modyfikacji przepisu na matynatę) okazał się strzałem w 10-tkę. 
Mięso wyszło pyszne: kruchutkie i wilgotne. 
Część spożyliśmy z sosem na obiad, a część powędrowała na kanapki 😊


Składniki
  • ok 1,60 kg udźca z indyka
Marynata:
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 2 posiekane cebule
  • trochę tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • sól
Sos :

  • zlany sos z pieczenia mięsa
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 18%
  • mąka do zagęszczenia

Wykonanie


Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso z indyka natrzeć z każdej strony marynatą, włożyć do pojemnika z przykryciem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie przełożyć je do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok 90-100 minut. Po upieczeniu mięso zostawić w rękawie do ostygnięcia. Nastepnie wyjąć je na talerz, a sos zlać do garnka. Zagotować, dolać wody, w celu uzyskania większej ilości sosu, doprawić solą i pieprzem i zaciągnąć odrobiną mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Na koniec uświetnić sos śmietaną.




21 komentarzy:

  1. Właśnie z moją teściową jesteśmy w trakcie gotowania. Marynata ma wspaniały zapach i zapowiada się przepyszny obiad. Dziękujemy​ za przepis��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziękuję za skorzystanie z przepisu i ... życzę smacznego :-))

      Usuń
    2. Sos robić z całej marynaty, w który leżał indyk, czy tylko z soków z mięsa, które spłyną przy pieczeniu?

      Usuń
    3. Marynatę wlewam zawsze do rękawa, na mięso z indyka.

      Usuń
    4. Wyszło kozacko :) do tego mizeria i kopytka:)

      Usuń
    5. Odrobinę tylko przesoliłem :p

      Usuń
    6. Btw, ja użyłem skrobii ziemniaczanej do zagęszczenia sosu. Wydaje mi się, że jest do lepsza niż mąka pszenna

      Usuń
  2. Upiekłam już po raz trzeci :) to poezja smaku doskonały przepis. Najlepszy gdy jest całą noc w lodówce. Dzięki za ten przepis :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :-))) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Faktycznie ,już sam zapach marynaty zapowiada, że to będzie obiad na 6+

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny. Robię dzisiaj po raz kolejny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakowało :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. To i ja próbuję. Dzisiaj konkretnie. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię pierwszy raz i niewiem co z tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię drugi raz i przepis jest doskonały

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięso z udźca indyka rewelacyjne.Kruche soczyste z sosem i kopytkami reacja. Bardzo polecam. Do marynaty dodałam przyprawę do kurczaka z braku papryki słodkiej. Palce lizać.. dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, udziec to bardzo smaczny kawałek mięska 😎

      Usuń