sobota, 5 listopada 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Kiedy zobaczyłam zdjęcia tego pysznego ciasta na blogu ilovebake wiedziałam, że koniecznie muszę wypróbować przepis. Wilgotne, mocno czekoladowe, z pięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie ciasta :-) Troszkę obawiałam się, czy za sprawą  dodania 2 szklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. 
Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest dla mnie przysłowiową wisienką na torcie :))
Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować.
Wzbogacić np. o odrobinę przyprawy do pierników 
lub np. dodać posiekane bakalie ... 
 Polecam gorąco ten szybki i prosty przepis.



Składniki: (na foremkę 12cmx20cm)
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g roztopionej margaryny
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • aromat migdałowy
  • 2 szklanki drobno startej cukinii
Polewa czyli tzw. ganache (połączenie śmietanki 30% i czekolady)
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wykonanie: 


Cukinię ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Odciskamy. Ja dodatkowo jeszcze ją zblendowałam, otrzymując w ten sposób zupełnie gładką masę (jeśli nie mamy blendera - czynność blendowania pomijamy). Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną (suchą), aromat i cukinię. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu - studzimy.
Polewa: Śmietankę przelewamy do garnuszka. Podgrzewamy dość mocno (powinna prawie się zagotować), po czym zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i zostawiamy na ok. 5 minut do rozpuszczenia. Następnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Polewa zrobiona w ten sposób zastygnie, ale nie będzie się łamała, ani odpadała.