piątek, 28 października 2016

NISKOKALORYCZNE TYMBALIKI Z INDYKA

Tymbaliki, to nowocześniejsza  nazwa,  oznaczająca nic innego, 
jak klasyczną galaretę drobiową. 
U mnie tym razem tymbaliki w wersji z indykiem. 
Bardzo często podstawą moich zup jest indyk. 
Po ugotowaniu bulionu,  obrane i pokrojone mięso trafia  spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki. 
Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem.



Składniki:
  • ugotowane w wywarze mięso indyka lub kurczaka (fajnie sprawdza się tutaj udziec z indyka)
  • marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w  rosole
  • trochę groszku konserwowego
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • żelatyna spożywcza
  • natka pietruszki
Wykonanie: 

Przygotować galaretę: 1l bulionu (po gotowaniu warzyw i mięsa) przecedzić do osobnego garnka. Do zimnego bulionu wsypać  żelatynę (na 1l płynu - 4-5 łyżeczek żelatyny). Podgrzać do takiej temperatury, aby żelatyna się rozpuściła. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę. 
Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę, oddzielić od kości. Pokroić na mniejsze kawałki. W małych kokilkach układać dowolnie: plasterki jajka, groszek konserwowy, marchewkę - zalać to odrobiną bulionu, zostawić do zastygnięcia. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zalać całość bulionem. Wstawić do lodówki do ściągnięcia się.