poniedziałek, 17 października 2016

SERNIK CHAŁWOWY BEZ PIECZENIA

Do wykonania sernika skłoniły mnie opinie mojej rodzinki w PL. 
Sernik robiła moja Siostrzenica, i wszyscy, którzy go kosztowali orzekli, że jest pyszny. 
Kiedy dostałam więc link do strony 
Moje Wypieki skąd pochodzi oryginalny przepis wiedziałam, że muszę go zrobić ze względu na prostotę wykonania i efekt smakowy. 
A teraz moja opinia:
 leciutki, delikatny, nie mocno słodki ale o zdecydowanym smaku chałwy 💕Cóż chcieć więcej? 
Przepis delikatnie zmodyfikowałam, i pewnie zmodyfikuję przy kolejnym robieniu, bo to co robione po raz pierwszy nigdy nie jest idealne. 
Niestety godzina 7 rano i jesienne szarugi 
nie sprzyjają też robieniu zdjęć 😟
tak ,więc fotki nie są rewelacyjnie wyraźne ... 
ale uwierzcie w moją rekomendację 👍
i wypróbujcie przepis koniecznie! 



Spód sernika: (na tortownicę 24 cm)
  • 300 g ciastek typu Oreo (ja dałam Hity)
  • 60 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść dokładnie wałkiem do ciasta. Następnie wlać roztopione masło i mieszać całość, aż do uzyskania konsystencji  mokrego piasku.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód  wysypać masę ciasteczkową, wyrównać dociskając ją np. dnem kubka. Schłodzić przez min. 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową: 

  • 750 g zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (można użyć mielonego z wiaderka, ja jednak mieliłam sama)
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • 300g chałwy waniliowej
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny (następnym razem wezmę 6 - masa będzie bardziej ściągnięta)
  • 70 ml wody
Dodatkowo:
  • kilka kostek roztopionej czekolady
Wykonanie:
W dniu poprzedzającym robienie sernika, kremówkę podgrzewamy  w garnuszku uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Do ciepłej śmietany dodajemy posiekaną chałwę, i mieszamy do jej maksymalnego rozpuszczenia. Następnie przecieramy ją przez sitko, by nie było grudek. Przykrywamy talerzykiem lub  folią, i wystudzoną wstawiamy do lodówki, do następnego dnia (min. 12 godzin)  
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą, i odstawiamy  do napęcznienia. Następnie stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną - studzimy.
Masę śmietanowo-chałwową  wyjmujemy  z lodówki i  ubijamy do momentu powstania kremu (końcówkami miksera do ubijania białek). 
Do misy miksera wkładamy  twaróg,  cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy ubity krem chałwowy i dokładnie mieszamy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, i dokładnie mieszamy.(W ten sposób zahartujemy żelatynę, i unikniemy grudek w masie serowej). Zahartowaną wlewamy do reszty sera. Całość miksujemy do połączenia się składników. 
Masę przelewamy  na schłodzony wcześniej spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki sernik ozdabiamy dowolnie np. roztopioną czekoladą lub czekoladą startą na tarce wg własnej inwencji.