środa, 5 października 2016

BARSZCZ ZABIELANY. Z WARZYWAMI I JAJKIEM

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca ... 
Syta i gęsta, gwarantuję więc, że zaspokoi głód nawet tych, którzy za zupami nie przepadaja. 
Czasem wzbogacam ją jeszcze o plasterki chorizo. 
Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. 
Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem 😍



Składniki:
  • 1 żeberko wędzone
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • koperek
  • pieprz czarny
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • śmietana 18%
  • + jajka ugotowane na twardo


Wykonanie: 



Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.