piątek, 30 września 2016

PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM

Mięciutkie, lekko słodkie (bo takie lubię najbardziej) 
z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :)
Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka 
sięga po kolejnego ... 
takie są te rogaliki ...
Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-) 


Składniki:

    • 500  mąki pszennej
    • 30 g drożdży świeżych
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 3/4 szklanki  mleka
    • 2 całe jajka
    • 4 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • kilka kropli aromatu cytrynowego

                  Nadzienie:
                  • 3 kwaskowe jabłka
                  • 2 łyżki cukru
                  • szczypta cynamonu
                  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

                  Wykonanie: 



                  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy.
                  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
                  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st.