wtorek, 30 sierpnia 2016

ZUPA Z MŁODEJ FASOLKI Z RYŻEM I ŚMIETANKĄ

Uwielbiam zupę z młodej, żółtej fasolki szparagowej  ❤... 
może dlatego, że jest ona tylko sezonowo? 
A może dlatego, że w UK żółtej nie uświadczysz? 😕
W każdym razie taka zupa zawsze będzie kojarzyć mi się z latem i wszystkim co słoneczne i przyjemne 😊
Ugotowana na wywarze z indyka (gotuję w tej chwili na indyku 90% zup, bo uwielbiam jego smak), doprawiona słodką śmietaną i sporą ilością posiekanego koperku była ucztą dla podniebienia! 😊



Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 szkl. suchego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • słodka śmietanka 18%
  • koperek

Wykonanie:

Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy  i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ryż. Gotujemy do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł nam do dna garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.