niedziela, 14 sierpnia 2016

CIECIERZYCA Z KIEŁBASĄ I POMIDOROWĄ PASSATĄ

Ciecierzyca - inaczej cieciorka albo groch włoski to roślina strączkowa, która jest istną kopalnią białka. Właśnie ze względu na białko jest tak ceniona przez wegetarian. Niskokaloryczna, o dużej zawartości błonnika i  lekkim, orzechowym posmaku jest w naszej kuchni traktowana trochę po macoszemu. Ja sama częściej sięgam po soczewicę niż ciecierzycę. 
Ale obiecuję poprawę :-) 
Dziś danie szybkościowe, do którego użyłam drobnej cieciorki z puszki. Pysznie sycące, zajadałam się nim przez 2 dni, i zostało jeszcze na tyle, aby poczęstować koleżanki w pracy. 
Wszystkie orzekły jednogłośnie, że potrawa przy swojej prostocie pyszna w smaku :-) 



Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( każda po 400g)
  • 3 laski dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy)
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • koperek

Wykonanie:



Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione przyprawy. Zalewamy passatą. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość. Na koniec dodajemy odcedzoną na sicie ciecierzycę. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.