czwartek, 30 czerwca 2016

AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ... 
Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-) 
Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało! 

Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, 
a wszelakie risotta w szczególności :)



Składniki:

  • 300g fileta z piersi kurczaka
  • 200g ryżu arborio
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • bulion
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz


Wykonanie: 


Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy pokrojony w talarki por, pokrojoną w kosteczkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię  ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być  około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut).  Na koniec przekładamy do ryżu wcześniej usmażone mięso oraz odsączoną z zalewy  kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.