Bardzo smaczne i szybkie danie jednogarnkowe.
Z powodzeniem może stanowić obiad lub ciepłą kolację (bo na śniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie.
Składniki: (porcja na 2-3 osoby)
- 1/2 op. makaronu ryżowego
- 100g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
- natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do zezłoconej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki (jeśli mamy bardzo małe - nie kroimy). Smażymy 5 minut całość i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i wlewamy rozbełtane wcześniej jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.