środa, 8 czerwca 2016

MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM I BRĄZOWYMI PIECZARKAMI

Bardzo smaczne i szybkie danie jednogarnkowe. 
Z powodzeniem może stanowić obiad lub ciepłą kolację (bo na śniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie. 



Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

  • 1/2 op. makaronu ryżowego
  • 100g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • natka pietruszki


Wykonanie: 


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do zezłoconej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki (jeśli mamy bardzo małe - nie kroimy). Smażymy 5 minut całość i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i wlewamy rozbełtane wcześniej jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.