czwartek, 2 czerwca 2016

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY. Z ŁOPATKĄ I PIECZARKAMI

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... 
Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. 
Dziś czas na wariację nr 4 😊
Zapraszam 👌



Składniki:
  • ok 500 g łopatki
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • koncentrat lub passata pomidorowa (ilość do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
  • koperek

Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody.
Łopatkę kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli są małe). 
Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat lub passatę pomidorową i dusimy do miękkości mięsa. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.