sobota, 28 maja 2016

EINTOPF Z KAPUSTĄ I SCHABEM

Pewnie wszyscy wiecie, że eintopf to nic innego jak danie jednogarnkowe, takie kulinarny misz-masz, bo wrzucasz do niego wszystko,
 co masz pod ręką 😉
Lubię takie dania, bo nie wymagają zazwyczaj zbyt długiego stania w kuchni, ponadto to dobry sposób na wyczyszczenie lodówki i wykorzystanie wszystkich zalegających w niej końcówek np. wędlin czy mięs.
Do dzisiejszej potrawy wykorzystałam kawałek zamrożonego schabu (schab po odmrożeniu niestety nie jest już soczysty, i nie jest już tak smaczny), kilka ziemniaków, które zostały mi od obiadu, garść pieczarek no i główkę młodej kapusty. Sami więc widzicie, że  składniki są proste, a same danie mało wyszukane. 
Ale cóż ... uwielbiam prostą, polską kuchnię 
i taki eintopf podany ze szklanką zsiadłego mleka czy maślanki 
to prawdziwa uczta dla podniebienia 😊❤


A wykorzystałam:
  • 1/2 kg schabu
  • 1 główkę młodej kapusty
  • garść malutkich pieczarek
  • 3-4 ziemniaki (u mnie ugotowane w mundurkach poprzedniego dnia)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • świeży koperek
  • ew. ulubione zioła
  • olej


Wykonanie: 




Schab kroimy w paseczki, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, i odcedzamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy z każdej strony schab, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i oczyszczone pieczarki. Mieszamy i podsmażamy całość chwilę. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy i dusimy całość około 10-15 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Na koniec dorzucamy pokrojone na ćwiartki ugotowane wcześniej ziemniaki. Mieszamy, posypujemy koperkiem, jeśli lubimy to również tymiankiem  i ... podajemy z zimnym zsiadłym mlekiem 💗