sobota, 16 kwietnia 2016

MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) 
Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. 
Zachęciłam Was? 



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka kakao


 Wykonanie: 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.