wtorek, 12 kwietnia 2016

PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE

Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. 
Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne. 
Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa 😊



Składniki:
  • ok 400 g mięsa mielonego
  • ok 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej/smalec do smażenia

Wykonanie: 


Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ewentualną wodę. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz, majeranek. W celu lepszego połączenia się masy dodajemy 1 łyżkę mąki. Wyrabiamy całość na gładką masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie, podłużne placuszki i smażymy na oleju/smalcu do zrumienienia z obu stron. Zjadamy gorące 😊