poniedziałek, 21 marca 2016

CHLEB Z KASZĄ JAGLANĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


Prosty chleb na drożdżach z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jest lekko wilgotny, długo świeży i bardzo smaczny. Przepis jest bardzo prosty, stworzony dla osób początkujących w wypieku chleba 😃
Jesli nie mamy suszonych pomidorów w płatkach, możemy dodać np. prażoną cebulkę, dowolne nasiona lub zupełnie pominąć dodatki. 
I tak będzie pyszny! 



Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 500 g mąki pszennej
  • 20g świezych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki płatków z suszonych pomidorów lub prażonej cebulki 


Wykonanie: 


W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę przesiać, dodać sól, ugotowaną kaszę, roztopione masło oraz drożdże rozpuszczone w wodzie (nie muszą być wyrośnięte). Całość dokładnie wyrobić, najwygodniej jest ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, dodać płatki suszonych pomidorów,  ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek lub włozyć do foremki keksowej. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posypać górę ulubionymi dodatkami (makiem, sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na ok. 40  minut.
Po upieczeniu studzić na na kratce.