piątek, 11 marca 2016

SCHAB A'LA STROGONOW

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu. 
Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. 
Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. 
Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. 
Bardzo smaczne 😀



Składniki:
  • 600g schabu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • olej
  • puszka pomidorów w sosie własnym


Wykonanie: 



Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i  podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie  dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30 minut. Po tym czasie wlać do mięsa pomidory. Doprawić do smaku i dusić całość jeszcze chwilę już bez przykrycia. Na koniec dorzucić ogórki pokrojone w paseczki.