Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.
Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :))
Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam!
Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc z dżemem wycieknie on nam bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-)
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 200g zimnego masła (margaryny)
- 120 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
- na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł
- do posmarowania: białka (od żółtek)
- do posypania: cukier
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy z nich nakładamy dżem i zwijamy w rulonik. Następnie nasz długi rulon przycinamy na mniejsze (dowolnej długości) kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 15 minut.