wtorek, 5 stycznia 2016

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA

Pyszna i pożywna zupa, która jest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych żeberek i majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :))
Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem.



Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • pasek wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • łyżeczka mąki


Wykonanie:


Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.  Jeśli mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy mąkę, mieszamy i całość wlewamy na gotującą się zupę. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy całość solą i pieprzem.