sobota, 2 stycznia 2016

UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

W ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane. 
Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(  
Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało się, że ciacho miało zakalec, albo było mało wyrośnięte. 
Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami. 
Zapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :))



Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)

  • 1 kubek jogurtu greckiego (mój 330g)
  • 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru
  • 3 kubki mąki
  • 3/4 kubka oleju 
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli

Owoce: u mnie jagody

Opcjonalnie (u mnie zawsze przy ucieranych ciastach z owocami):  kruszonka


Wykonanie:  




Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.